Rijstpapier | rice paper

Rijstpapier of rice paper is een bijzonder mooi materiaal.

Rijstpapier is zeer dun papier dat wordt gebruikt in mixed media projecten, maar ook op kaarten en in journals. Het geeft op een snelle manier een mooie achtergrond en is geschikt om over te schilderen. Door het gebruik van transparante verf, blijft je ondergrond zichtbaar in je project.

Wat is rijstpapier of rice paper nu precies en welke eigenschappen heeft het?

Met rijstpapier wordt een aantal verschillende papiersoorten aangeduid, die van verschillende grondstoffen worden vervaardigd. Het heeft weinig met rijstkorrels te maken, de gemeenschappelijke eigenschap is, dat ze het aanzien van rijst hebben; zilvergrijs. Vanwege de oorsprong van het materiaal is rijstpapier van nature niet wit.

Het echte rijstpapier is eigenlijk geen papier. Het wordt vervaardigd uit het merg van de Taiwanese plant Aralia Papyriferia, ook wel Tetrapanax papyrifer genoemd. Deze plant wordt spiraalsgewijs afgeschild en vervolgens geperst.Voor het vervaardigen van rijstpapier wordt wel rijststro gebruikt, maar vaak ook vezels van andere planten, zoals bamboe, hennep, rijstmeel, moerbei of sandelhout. De plantenvezels worden geweekt in water, waarna er een pulp van wordt gemaakt. Deze pulp vormt de basis van het papier. De gebruikte plantenvezels bepalen de “natuurlijke” kleur van het papier. Er wordt ook wel echt papier gefabriceerd uit rijststrocelstof, onder andere in Italië. (Het rice paper van Stamperia wordt nog altijd op traditionele wijze in Italië geproduceerd).

Rijstpapier gebruik je bij allerlei hobby’s

Rijstpapier of rice paper wordt niet alleen gebruikt om op te tekenen of te schilderen maar het is ook zeer geschikt voor een andere rijstpapier hobby. Rijstpapier is, net als gewoon papier, verkrijgbaar in verschillende diktes. De dunne soorten zijn populair als lampenkap of licht-doorlaatbaar kamerscherm. Het papier heeft dan vaak een onregelmatige structuur (de vezels zijn zichtbaar) en het materiaal is gekreukt. De dikkere soorten zijn wel glad en kunnen worden gebruikt bij kalligrafie of schilderen. Rijstpapier kan heel goed worden geverfd en ook kunnen er structuren, bijvoorbeeld met bloemblaadjes, in worden aangebracht. Rijstpapier is zo sterk dat er gebruiksvoorwerpen van kunnen worden gemaakt. Het dient voor het maken van kunstbloemen en waterverftekeningen.
Rijstpapier werd van oudsher gebruikt voor het maken van transparante technische tekeningen, waarvan daarna blauwdrukken werden gemaakt als kopie. Oost-Indische inkt loopt namelijk niet uit op dit papier en dus kunnen er scherpe lijnen met de trekpen worden getrokken.

Rijstpapier kopen bij De Foamtastische Huiskamer

Ook voor je rijstpapier hobby kun je terecht bij De Foamtastische Huiskamer. Bij De Foamtastische Huiskamer kun je rijstpapier kopen van verschillende merken. Het shopteam van de Foamtastische Huiskamer helpt je graag met de juiste keuze van jouw rijstpapier. Wij doen altijd ons best je zoveel mogelijk productinfo te geven. Mocht je toch vragen hebben neem dan contact op met ons shopteam. Zij helpt u graag verder met informatie of een keuze te maken uit ons assortiment met 15.000 artikelen.
Je bestelling  wordt zo snel mogelijk verzonden.