Linoplaat | Kurklino

Lino snijden of lino printing is de techniek waarbij je met een guts (lino mes) ontwerpen uit een lino plaat snijdt. Het uitdagende van deze techniek is dat je omgekeerd moet werken. Alles wat je wegsnijdt, wordt niet afgedrukt. Wat je niet wegsnijdt, wordt je uiteindelijke afdruk. Hier moet je van te voren dus goed over nadenken. Ook is het belangrijk om te weten dat je ontwerp in spiegelbeeld wordt afgedrukt.

Linoleum snijden van letters en cijfer

Zeker bij het maken van letters en cijfers moet je hier rekening mee houden. Teksten en nummers dien je dus in spiegelbeeld uit te snijden, waarna ze leesbaar worden afgedrukt.
Uit het linoleum snijd je delen weg, die bij bij het drukken op papier, wit moeten blijven. Houd de delen heel die je wil afdrukken, daar komt inkt op en dat wordt op papier afgedrukt. Je maakt dus eigenlijk met linoleum snijden een grote stempel.Het linoleum snijden van je ontwerp doe je met linoleumgutsjes. Die zijn heel erg scherp dus wees voorzichtig.

Linoleum gutsen in verschillende maten

De linoleum gutsen zijn er in verschillende vormen afmetingen. Dit geeft ieder zijn eigen effect of je met de lineleumgutsen het de lino plaat bewerkt. Er is een starterset met verschillende linoleumgutsen, maar je kunt ook lossen mesjes als vervangen linoleumgutsen kopen.

Afdruk maken van je luit linoleum gesneden figuur, je eerste linodruk maken

Als je een ontwerp hebt uitgesneden, ga je het afdrukken met linoverf. Je kunt je linoverf aanbrengen op een stuk glas, een inktbak of op je craftsheet. Je graag nu voorzichtig rollen door de verf met een lino roller | Brayer. Daarna breng je de inkt | linoverf voorzichtig aan op je linoleum, Werk liever in een paar dunnen lagen dan in een hele dikke laag. Neem nu een stuk papier en leg dit op de ingeinkte linleum. Druk het papier aan met je hand, roller of fles. Trek het papier rustig los, beginnend aan een van de kanten. Dit is je eerste linodruk. Je kunt nu zien hoe je afdruk is geworden en eventueel kun je je ontwerp nog wat bijsnijden als je niet helemaal tevreden bent.
Reinig je linoplaat achteraf met lauwwarm water, zodat je hem meerdere keren kunt gebruiken.

Ten slotte is lino snijden niet helemaal ongevaarlijk. Een guts is namelijk een scherp mesje en je vingers bevinden zich al snel in de snijweg. Snij daarom altijd van je af en let op je andere hand. Controleer waar je vingers zich bevinden en vermijd een aanvaring met het mesje.