Mod Podge

Mod Podge: uitleg en ideeën

Mod Podge is een vloeibaar hobbymateriaal van het merk Plaid met talloze toepassingen. Hieronder zullen we uitleggen wat het precies is en wat jij ermee kunt doen. Ook zullen we je de leukste projecten laten zien die je zelf kan maken.

Wat is Mod Podge?

Mod Podge is een lijm/vernis met bijzondere kenmerken. Ook wel decoupage lijm genoemd.
Hiermee kun je in de basis drie dingen:
 • Lijmen
 • Aflakken
 • Afwerken

Alle soorten hebben deze drie eigenschappen. Het aanbrengen kan met een kwast, een foambrush of gewoon met je vingers. Als je het aanbrengt is het wit, maar het droogt transparant op.

Verschillende soorten Mod Podge

De klassieke Mod Podge is er in twee varianten: Mod Podge glans en Mod Podge mat. Het verschil zie je pas als het droog is. Een glanzende of een matte afwerking.
Naast deze twee varianten zijn er nog een heleboel producten voor verschillende doeleinden.
Een derde klassiek variant is de Mod Podge Satin. Deze heeft een satijnglans die tussen de glans- en matvariant in valt. Een voordeel van Satin is dat je krassen minder snel ziet.

Speciaal voor projecten met textiel is er Mod Podge Fabric.
Fabric is onder andere geschikt voor het bevestigen van textiel op textiel.
Met deze variant is er echter nog veel meer mogelijk. Zo kun je het textiel ermee voorbereiden voor stoffering, textiel bevestigen op hout, voor accessoires, schoenen en nog meer.
Textiel op textiel is wasbaar in de wasmachine (koud, na 72 uur).

Als je project gaat maken waarbij je glitters nodig hebt, kun je Mod Podge Sparkle gebruiken. In deze lijm zitten al glitters.
Meerder lagen zorgen voor nog meer sprankeling. Het mooiste resultaat zie je op een donkere ondergrond, maar op een witte ondergrond ontstaat er ook een speciaal effect.

Nieuwe soorten Mod Podge

Plaid komt nog steeds met nieuwe soorten die speciaal geschikt zijn voor andere toepassingen, zoals papier, buiten, foto transfer, vaatwasser bestendig en nog veel meer.
We zetten ze hier voor je op een rij:
 • Mod Podge Antiek mat geeft projecten een vintage gevoel. Zorgt voor een matte afwerking die projecten een ‘verouderde’ uitstraling geeft. Geschikt voor projecten die een vintage look nodig hebben.
 • Mod Podge dishwasher-safe is geschikt om af te wassen in de vaatwasser. Je projecten zijn nu makkelijk schoon te maken en te houden in de vaatwasser met deze vaatwasser-veilige formule.
 • Mod Podge glow-in-the-dark zorgt voor een glow-in-the-dark effect. Laat je verjaardags-, halloween- en nog veel meer projecten gloeien met glow-in-the-dark. Voor extra gloeieffect, voeg je meer lagen toe.
 • Mod Podge Hard coat geeft een extra duurzame beschermlaag, waardoor je project veel langer mooi blijft en bestand is tegen krassen en beschadigingen. Voor projecten die veel te verduren hebben. Extra harde afwerking geschikt voor veel gebruikte praktische decoupage projecten, meubels, boekenplanken en keuken accessoires.
 • Mod Podge outdoor is geschikt voor projecten die buiten geplaatst worden. Regen of zon; met een laagje outdoor kunnen ze het allemaal aan en blijven ze mooi. Gebruik het bijvoorbeeld op tin, hout, terra cotta, beton en meer.
 • Mod Podge paper mat is uitermate geschikt voor decoupage met foto’s en mooie papiersoorten, kaarten maken, scrapbooking en papier op papier projecten. Voorkomt vergeling en is zuurvrij. Ook verkrijgbaar in een glanzende variant.
 • Mod Podge photo transfer medium is speciaal bedoeld voor het overbrengen van foto’s en teksten op hout, textiel, kurk, karton en nog veel meer. Dit medium werkt alleen met prints uit een laserprinter. Knip je print uit en breng een dikke laag photo transfer medium aan (op de beeldzijde). Leg je print met de beeldzijde naar beneden op de ondergrond. Druk lichtjes aan en laat 24 uur drogen. Na 24 uur maak je het papier nat met een kwastje of een doek. Door te wrijven, verwijder je het papier en blijft de afbeelding achter.
 • Mod Podge Stiffy is een textiel stijfsel dat je projecten in een bepaalde vorm brengt en houdt. Geschikt voor de meeste soorten textiel en garens. Maak snel en gemakkelijk stoffen strikken, schaaltjes van handwerk of voeg kant, lint en randjes toe aan knutselwerkjes.
 • Mod Podge Wash-out for kids is perfect voor kinderen. Het is uitwasbaar uit kleren en meubels met water en zeep, zelfs als het al is opgedroogd! Moeders en leraren zijn er dol op. Ook wasbaar in de wasmachine zonder voorweken.
 • Mod Podge furniture satin geeft je meest gebruikte projecten een extra duurzame afwerking die beschermt tegen krassen en andere beschadigingen. Ideaal voor meubels, boekenrekken, keuken accessoires en nog veel meer. Satijnen afwerking die projecten een extra duurzame beschermlaag geeft. Ook verkrijgbaar in een matte en glanzende variant.
 • Starterset 5 x 59 ml. In deze handige starterset vind je 5 flesjes Mod podge waarmee je diverse projecten kunt uitvoeren.

De basis soorten mat en glans zijn geschikt voor de meeste projecten en materialen. Daarnaast zijn de outdoor, sparkle en paper mat speciaal geschikt voor respectievelijk buiten, extra glitters en papier.