Epoxy en Pouring

In onze hobbywinkel hebben we ook een assortiment aan epoxy / giethars / resin en pouring medium.

Epoxy Giethars | Resin Art

Epoxy giethars is een heldere en transparante giethars welke nagenoeg krimpvrij is. Dit maakt deze hars zeer geschikt om in objecten te gieten. De hars kan zowel voor decoratieve doeleinden worden gebruikt, zoals sieraden, tafelbladen, barbladen, schilderijen, maar ook voor technische doeleinden, zoals het ingieten van elektronica, het volgieten van lasdozen ter bescherming tegen water, het volgieten van holtes, het vlakgieten van fundaties voor machines, etc.

Epoxy giethars kan gecombineerd worden met diverse vulmiddelen, zoals droog zand, grind, stukjes metaal (ponsdoppen) of andere vulmiddelen.

De kleur van epoxy giethars is nagenoeg kleurloos, wordt als zeer transparant ervaren en kies de RESION UV Epoxy voor een zeer UV bestendige giethars.
Epoxy giethars kan ingekleurd worden met epoxypigmenten. Wanneer men een zeer kleine hoeveelheid pigment toevoegt blijft de epoxy giethars transparant. Gebruik bijvoorbeeld de pigmentpoeders van IndigoBlu (Luscious powders)


Werken met epoxy giethars

Epoxy giethars dient nauwkeurig afgewogen te worden. Gebruik hiervoor een weegschaal en wijk niet af van de opgegeven mengverhoudingen (100:60 voor de UV epoxy giethars, en 100:50 voor de Glow in the Dark giethars). Plaats een mengbeker op een weegschaal, en tarreer de weegschaal (terug op 0 zetten). Giet nu een hoeveelheid A-component in de mengbeker en lees het gewicht af. Bepaal nu de hoeveelheid B component welke toegevoegd dient te worden. Tarreer de weegschaal weer en voeg de juiste hoeveelheid B-component toe. Meng vervolgens de A-component en de B-component zorgvuldig. Schraap meerdere keren langs de wanden en bodem van de mengbeker. Voor kritische gietingen is het aan te raden het mengsel in een tweede mengbeker over te gieten en vervolgens nogmaals door te mengen. Zo ben je zeker van de juiste menging en een kleefvrije uitharding.

Giet de epoxy vervolgens over of in het object. Begin altijd met gieten op het laagste punt. Giet niet meer dan 3cm dikte per keer. Luchtbellen zullen naar de oppervlakte komen. Na ca. 10 minuten zullen de meeste luchtbellen verdwenen zijn. Voor een perfect gladde afwerking kun je eventueel met een gasbrander kort over het oppervlakte waaien. Dit zal de luchtbellen breken en de oppervlakte zal geheel vlak trekken.

Indien mogelijk kun je een bak over het object zetten om te voorkomen dat er stof in de hars valt. De volgende dag is de hars hard genoeg om verder te werken. In de loop van de dagen zal de hars nog verder uitharden.

Pouring Medium

Acrylic pouring / Acryl gieten is een verftechniek waarbij je de verf op een bepaalde manier verdunt om hier vervolgens mee te gieten. Dit kan met allerlei soorten verf, muurverf, hobbyverf, textielverf, wat je maar wilt. Maar pak niet de goedkoopste verfsoorten, dan kunnen de pigmenten uit elkaar vallen, de verf kan gaan bladderen of gaan barsten.

Wat is het doel van acryl gieten?

Acrylic Pour is leuk om te doen en vooral heel verslavend. Het is namelijk niet mogelijk om van te voren te bepalen wat de uitkomst zal zijn, dus dat maakt het extra spannend.
Het leuke van deze techniek is dat je niet heel precies te werk hoeft te gaan en niet al te veel hoeft na te denken. En dat is dat juist het leuke van dit doen.

In principe kun je over (bijna) alles gieten. Denk hierbij aan tegels (om bijvoorbeeld onderzetters te maken), kerstballen, vazen, houten producten, vinyl platen en ga zo maar door.  
Je kunt een project met pouring techniek afwerken met een mooie laag resin.