Gesso | Primer

Alles wat je moet weten over gesso: de perfecte basis voor jouw kunstwerken
Bij Foamtastic Crafts, jouw hoogwaardige webshop voor hobby, kunst en cosplay materialen, begrijpen we hoe belangrijk een goede basis is voor elk kunstwerk.
Daarom bieden we een uitgebreid assortiment gesso aan, ideaal voor kunstenaars van elk niveau.
Maar wat is gesso precies en waarom is het zo essentieel? Lees verder om alles te weten te komen over dit onmisbare product.

Wat is gesso?
Gesso is een veelzijdig preparatiemateriaal dat wordt gebruikt om ondergronden zoals canvas, hout en papier voor te bereiden op schilderen. Er zijn twee hoofdtypen gesso: traditioneel en acryl.

  • Traditioneel gesso: Dit type bestaat uit krijt, dierlijke lijm (zoals konijnenhuidlijm) en soms pigment. Het wordt vaak gebruikt voor het prepareren van houten panelen.
  • Acryl gesso: Een moderne variant die populair is bij hedendaagse kunstenaars. Deze gesso bevat een mengsel van krijt, acrylpolymeerdispersie, pigment en andere additieven om de structuur en hechting te verbeteren.

Waarom gesso gebruiken?
Het gebruik van gesso biedt verschillende voordelen voor jouw kunstwerken:

Grondlaag: Gesso zorgt voor een gelijkmatige, licht absorberende en enigszins ruwe oppervlakte waarop verf goed hecht. Dit is cruciaal voor het creëren van een duurzaam en professioneel resultaat.
Bescherming: Het beschermt de ondergrond tegen de schadelijke effecten van verf, zoals verzuring en doorbloeding van oliën in olieverf.

Hoe gebruik je gesso?
Het aanbrengen van gesso is eenvoudig, maar het vereist enige zorg voor het beste resultaat:

Canvas: Breng gesso in meerdere lagen aan op het canvas. Laat elke laag goed drogen en schuur indien nodig lichtjes voordat je de volgende laag aanbrengt.
Hout: Voor houten panelen kan traditioneel gesso in dikkere lagen worden aangebracht en gladgeschuurd om een zeer glad oppervlak te creëren.

Eigenschappen van gesso
Droogtijd: Acryl gesso droogt snel, meestal binnen enkele uren, afhankelijk van de dikte van de laag en de omgevingstemperatuur.
Flexibiliteit: Moderne acryl gesso is flexibel en minder vatbaar voor barsten, ideaal voor gebruik op flexibele ondergronden zoals canvas.
Kleur: Hoewel wit de meest voorkomende kleur is, zijn er ook zwarte en getinte gesso’s beschikbaar voor specifieke artistieke effecten.

Tips voor gebruik van gesso
Mengen: Je kunt gesso verdunnen met water om een dunnere laag te creëren.
Aanbrengen: Gebruik een kwast, roller of spatel, afhankelijk van het gewenste effect en de grootte van het oppervlak.
Schuren: Voor een superglad resultaat kun je gesso na droging licht schuren.

Bezoek onze showroom
Bij Foamtastic Crafts bieden we meer dan 15.000 hoogwaardige producten voor hobby, kunst en cosplay. Bezoek onze prachtige showroom op afspraak en ontdek ons uitgebreide assortiment gesso en andere kunstmaterialen.

Klaar om jouw kunst naar een hoger niveau te tillen? Ontdek onze selectie gesso in de webshop van Foamtastic Crafts en geef je creaties de perfecte start!