Kaarsen maken

Kaarsen maken is een leuke betaalbare en vooral sfeervolle hobby.

Bij kaarsen maken kun je natuurlijk gebruik maken van de kaarsen die je al hebt en die omsmelten tot nieuwe. Maar je kunt ook echt met paraffine of stearine korrels je eigen kaarsen maken. Natuurlijk vind je bij de Foamtastische Huiskamer vele kaarsen maken benodigdheden.

De paraffine kaarsen branden over het algemeen feller en minder lang dan bijenwaskaarsen. Ook produceren deze kaarsen minder negatieve ionen dan bijenwaskaarsen en zuiveren daarom minder de lucht.

Stearine kaarsen werden vroeger uit het dierlijk vet van slachtafval onttrokken, maar de stearine kaarsen bevatten vandaag de dag voornamelijk palmolie. Deze kaarsen bestaan, in tegenstelling tot paraffine kaarsen, wel uit natuurlijke materialen, maar duurzaam zijn ze zeker niet.

Voor het maken van kaarsen heb je schone bijenwas nodig en een gietvorm. Dit kan een eenvoudige vorm zijn voor een cilinderkaars of een leuke vorm zoals een bijenkorfje. Afhankelijk van de grootte van de kaars is lont nodig: nummer 2 voor kaarsen tot 2 cm dik en nummer 10 voor kaarsen tot ongeveer 9 cm dik.